Bez výrobkov z múky by sme pravdepodobne umreli hladom

Bez výrobkov z múky by sme pravdepodobne umreli hladom

23. 8. 2019

K bežnej strave človeka patrí pečivo a výrobky z múky. Či už ide o chlieb, koláče alebo cestoviny, všetko denne konzumujeme.
Ako sa hovorí, ráno robí deň a tak k nemu neodmysliteľne patria správne raňajky.  Väčšinou, hneď ako vstaneme, postavíme vodu na kávu alebo čaj. Počas varu urobíme ostatné potrebné úkony k správnym raňajkám. Podľa toho na čo máme chuť, to vytiahneme z chladničky alebo regálu. Chlieb je pravdepodobne najbežnejší druh pečiva. V popredí sú však tiež rožky (biele alebo grahamové) a žemle. Natrieme teda pečivo maslom alebo nátierkou, odkrojíme kus syra a tiež nejakú tú zeleninu pre chuť. mouka.jpgMedzi tým voda došla do bodu varu a môžeme zaliať kávu alebo čaj. K tomu vytiahneme keksík alebo koláč zo včera. Takéto raňajky sú kvalitným zdrojom energie minimálne do obeda. No základ tvorilo pečivo, ktoré predstavuje hlavný zdroj energie.
Dopoludnia človeku tiež príde na chuť niečo zjesť a sú to hlavne drobnosti za pár centov. Ak to nie je ovocie, môže to byť jedine pečivo ako nejaký koláčik alebo napríklad tyčinky či sladkosť.
Obed je hlavné jedlo dňa a preto na ňom netreba šetriť, veď do večere je ešte ďaleko. Tu je však pri nás pečivo len ojedinele. K hustejšej mäsovej polievke ako guláš sa podáva chlieb, sviečková zas neodmysliteľne patrí k parenej knedle. Múčne výrobky sú s nami aj na obede, no nie v takej forme ako na raňajky. Palacinky, placky, lokše či halušky sa zväčša na raňajky nejedia.
Poobede, keď ešte do večere nejaká tá hodina zostáva, nám zvykne vyhladnúť pomerne rýchlo. Opäť siahame po ničom čo nás rýchlo zasýti ako sú „krekry“ alebo ten zdravší variant, ovocie. To nám dodá rovnakú energiu ako výrobky z múky no urobíme niečo pre svoje zdravie, pochutíme si rovnako (možno aj lepšie) a nič nepriberieme.jablko.jpg
Večera by už mala byť slabšia aby sme náš organizmus na noc nezaťažovali veľkým množstvom jedla a mohol kľudne spať. Preto nie je vhodné jesť napríklad pizzu alebo podobné ťažké jedlá ktoré majú v múke základ. Ale povedzme si úprimne, kto z nás to dodržuje?
Múka a výrobky z nej nás teda skutočne sprevádzajú celým dňom a dodávajú energiu pre naše telo vždy keď je treba. Ako sa však vraví, všetkého veľa škodí a preto by sme aj vo vlastnom záujme mali tieto pochutiny požívať s mierou.